сеп 29, 2011
admin
Коментарите са изключени

КАК ДА ПАЗИШ СЪРЦЕТО СИ ЗДРАВО?

Днес е Световният ден на сърцето! Малката машинка вляво е толкова жизненоважна, че просто не можеш да се държиш лошо с нея. Припомняме ти как, повечето съвети важат и за здравословния начин на живот изобщо.

НАУЧИ ИСТОРИЯТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ.

Семейната история е голям фактор за здравето на сърцето. Ако родители, брат/сестра, са претърпял инфаркт преди 60-годишна възраст и имаш близки роднини със сърдечен удар – тогава опасността за теб е 10 пъти по-голяма. Пази се и спазвай всичко по-долу!

СПАЗВАЙ ЗДРАВОСЛОВНА ДИЕТА.

Храни се с много фибри и омега-3 мастни киселини! Ограничавай рафинираната захар и трансмазнините. Това понижава холестерола и заздравява сърцето. Обилно количество плодове и зеленчуци ще помогнат да контролираш теглото си и ще балансират кръвното налягане. Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които намаляват риска от коронарна болест на сърцето.

ВЗИМАЙ ВИТАМИНИ.

Витамините са много важни, особено B6 и B12, които пазят артериите от запушване. Най-добре просто си купи скъп мултивитаминов комплекс за ежедневна употреба.

ОГРАНИЧИ АЛКОХОЛА.

По едно малко вечер увеличава добрия холестерол и е от полза за сърчицето ти, твърдят изследвания. Прекомерната консумация обаче води до високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

СПИ.

Това не само ще подобри настроението и работоспособноста ти, но и ще запази сърето ти. Проучванията показват, че тези които си „открадват” по някой час сън повече са с по-малък риск от запушване на кръвоносни съдове и съответно сърдечни болести.

НАМАЛИ СТРЕСА.

Животът неусетно става все по-забързан и стресиращ, което поражда тенденции като отказ от физическа активност, преяждане, пушене и прекаляване с алкохол. Дори и това да не се случи, самият стрес е свързан с високо кръвно налягане. Намирай време да релаксираш абсолютно всеки ден!

НЕ ПУШИ.

Вредата от тютюнопушенето върху твоето мускулесто тяло е гигантска. В това се включват и множество сърдечно-съдови заболявания, които се наблюдават при пушачите.

КОНТРОЛИРАЙ ТЕГЛОТО СИ.

Затлъстяването може да доведе до висок холестерол, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност – все прекрасни предпоставки сърдечно-съдови заболявания. Натрупването на мазнини около талията води до високо кръвно налягане, диабет, че и инсулт и инфаркт. В общия случай се счита, че си затлъстял ако си с 20 % над нормалното си тегло.

ТРЕНИРАЙ.

Липсата на физическа активност е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Това го знае всяко хлапе! Упражненията увеличават сърдечната честота, правят те силен и издръжлив. Важно е да тренираш пет пъти седмично за около половин час. Внимавай да не се претовариш – това има неблагоприятен ефект върху сърцето.

МЕРИ СИ КРЪВНОТО.

Рутинната проверка на кръвното налягане и изследването на холестерола са от особена важност. В най-общия случай нивото на холестерола ти трябва да бъде 200 mg/dL, а кръвното ти налягане да варира около 120/80 mmHg. Не позволявай да се качва, защото това благоприятства инсулт.

Източник ehow.com, рисунка ilovedoodle.com

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.