окт 19, 2011
admin
Коментарите са изключени

СЕДЕМ НАВИКА ЗА ВИСОКА ЕФЕКТИВНОСТ ВЪВ ФИТНЕСА!

Седемте навика за висока ефективност на Стивън Кови отдавна е класика в света на бизнеса, а и сред тези, които търсят вдъхновение за личностно развитие. Да, тя може да промени живота ти, но как можем да я тълкуваме когато влезем във фитнеса?

Навик 1: Бъди проактивен!

Всичко, което правиш – спиш, ядеш, бориш стреса или помпаш мускули – това се отразява на тялото ти. Когато осъзнаеш това – първата стъпка вече е направена.

Да преядеш на вечеря – това е твое решение. Да спреш да ходиш на фитнес – това също е твой избор.

Да бъде проективен означава, не просто да поемеш някаква инициатива, а да осъзнаеш, че всичко, което правиш има влияние върху целта ти.

Навик 2: Започни с крайния резултат в главата си!

Поставянето на цели е единствения начин да стигнеш до там, за където си тръгнал. Качвал ли си се в колата си, без да знаеш къде отиваш?

Пробвай едно упражнение, което преподават в арт колежите. Вземи лист хартия и молив. Завърти листът по дължина и сложи точки в двата края. Забоди молива в едната точка и се опитай да стигнеш до другата, без да я гледаш, а се втренчи само в „краката си”.

Сега повтори упражнението, но този път гледай само точката, която искаш да стигнеш. Когато си готов, сравни двете линии и виж коя е по-крива и завъртяна.

Ако виждаш ясно целите в живота си ще се движиш като по втората линия, прави си изводи.

Навик 3: Подреди си приоритетите!

В живота просто има някои неща, които са по-важни от други. Трябва да можеш да ги подреждаш за цялата седмица, но и ежедневно.

След като определиш целите си (Навик 2) твоето здраве и ходенето на фитнес задължително трябва да бъде включено в този списък. Ти сам ще прецениш колко важни са те и на кое място ще ги сложиш.

Иначе класацията е лесна. Просто използвай системата от 1 до 4, като 1 е хипер-важно, а 4 е „абе, ще стигна и до него, ако има време”. Започвай неотложно с 1, минавай на 2 и така, ако имаш късмет ще стигнеш до 4 за деня/седмицата/живота си. Ако не – ще почака.

Навик 4: Ако ти печелиш – печелят и другите!

Да включиш и други хора в твоята фитнес цел е пример за печеливша стратегия.

Дори да заведеш близките си в залата е помощ, за която те ще ти благодарят някой ден.

Ако пък си намериш приятел във фитнеса, който да ти помага в тренировките е още един начин да достигнеш нови висоти в залата.

Навик 5: Опитай се първо да разбереш – после да бъдеш разбран!

Всеки има различни умения и способности. Имай го предвид, когато тренираш с друг човек.

Децата ти няма да се справят като теб с мотора или на баскетболното игрище. Жена ти няма да може да направи 300 коремни преси, нито пък съпругът ти ще бъде гъвкав като йога.

Може би дори човекът, с който се храниш няма идея за полезните и здравословни храни, както ти.

Осъзнаването на това ще привлече хората, от които се нуждаеш.

Навик 6: Синергия!

Тази дума се използва във всеки офис по света. Означава да намериш силната страна на всеки и да я използваш в полза на отбора.

Ясно е, че при колективните спортове това е напълно логично, но какво става ако си сам на бягащата пътечка във фитнеса?

Ако си развил Навици 4 и 5, най-вероятно имаш идея кой ще ти помогне. Вече си открил, че съседът участва в маратони, третия ти братовчед тренира усилено във фитнеса (и му личи), а секретарката редовно посещава курсове по здравословно хранене.

Синергия е просто да вкараш тези хора и уменията им в своя полза. Поговори със съседа за тренировките му, покани братовчед си във фитнес залата и излез със секретарката на обяд (не, нямаме това предвид).

Навик 7: Наостри ножа!

Готвачите знаят – режеш ли всеки ден нещо, дори и най-крехка маруля –  рано или късно ножа се изтъпява и трябва да се наостри.

Постоянно сменяй хранителните си навици и това, което ядеш. Обновявай тренировъчната си система всеки месец. Пробвай нови неща и инструктори. Търси и експериментирай. Така тялото ти никога няма да се адаптира и да спре да се развива, а ти това искаш, нали?

Източник phitzone.com, снимка themarketingxfactor.com

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.