окт 31, 2011
admin
Коментарите са изключени

СЕДЕМ ПОЛЗИ ОТ ТИКВАТА!

Днес е Хелоуин и ние знаем, че ще се маскираш зловещо за да изкараш акъла на съседите и ще окачиш тиквен фенер (или поне ще го сложиш на масата за вечеря). Докато плашиш таласъмите виж няколко бързи факта, колко всъщност е полезен този плодов зеленчук (да, така се казва) и метни няколко парчета във фурната, изцеди си чаша сок или поне накарай баба ти да завърти един тиквеник.

  • Тиквата е един от най-нискокалоричните зеленчуци (26 калории на 100 гр.), не съдържа мазнини и холестерол и е богата на фибри. Перфектна за отслабване, просто задължителна в диетите.
  • Сред гордото семейство Тиквови тя е с най-високи нива на витамин А – мощен естествен антиоксидант, нужен за поддържане на целостта на кожата и лигавиците и от съществено значение за зрението. Хубава кожа и всевиждащи очи, тоест!
  • Също така е отличен източник на природни полифенолни алфа и бета-каротини и други екстри, които се превръщат във витамин А, когато попаднат в тялото. Това предпазва и от рак на белите дробове и устната кухина, пушачо!
  • Единствено и само тиквата съдържа витамин К! Няма го в другите зеленчуци, а помага за кръвосъсирването, ако ти е важно.
  • Тиквата има и не по-малко редкия витамин Т, който пък помага за усвояването на тежка храна и пречи на затлъстяването. Научи няколко гарнитури с тиква и ги прилагай към свински вечери.
  • Тиквата е полезна при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането и благодарение на голямото си съдържание пектин, способства за извеждането на лошия холестерол от организма. Прекрасна е тази тиква!
  • Шепа тиквените семки са добър източник на фибри, полезни са за сърцето и имат действието на мек антидепресант. Пълни са с протеини, витамини и минерали. Народната медицина отдавна ги е обявила за враг номер едно на  глистите, гадовете мръсни!

Снимка pixsylated.com

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.