яну 25, 2012
admin
Коментарите са изключени

СЕДЕМ ТРИКА КАК ДА ПИЕШ И ДА ПОСЕЩАВАШ ФИТНЕС!

Знаеш, че малко вино или бира са полезни за организма (поне така тръбят много медиите), но това знание не те пази от някой капани, особено когато се занимаваш с фитнес и спазваш хранителни режими или диети. Истината за бурната и – не особено романтична – връзка между алкохола и спорта е някъде по средата, както винаги. Малко информация и няколко трика по въпроса ще осветлят тази мрачна като Средновековието тема.

Опитвай се да не пиеш, докато си на диета!

Ако трябва да сме честни – едно питие няма да срине фигурата, но със сигурност няма да те приближи до желания резултат и ще прецакат хранителния ти режим, поне за този ден. Освен всичко ефектът на алкохола при някой диети (сурови, без месо и т.н.) е много по-силен и дори неприятен, включващ виене на свят, главоболие и дори повръщане.

Пий с мярка!

Трябва да си наясно, че алкохолът трудно ще намери място в здравословния ти живот. Чаша вино в ресторант или една-две малки бири след тренировка могат да имат отпускащ ефект върху мускулите. Толкова с хубавите новини! Всичко над тези количества е вредно, а да влезеш с махмурлук във фитнес зала или сауна си е направо опасно за живота.

Не пий ежедневно!

Горното правило важи, но само 1-2 пъти в седмицата. Ежедневната употреба, дори и на малки количества алкохол, лесно се превръща в навик, а после и в неприятна зависимост. Това, дори и да не ти се струва сериозен проблем, ще го усетиш когато отново се подложиш на диета и изпиташ трудности със спирането на бирата пред телевизора.

Брой калориите в алкохола!

Дори и да са малко (в 1 гр. има около 7 калории), те са важен фактор в твоя ежедневен лимит. Освен това, точно алкохолните калории забавят разграждането на мазнини с над 70% от необходимото време, което може бързо да те върне в изходна точка.

Съблюдавай апетита си!

Това е големия капан на напитките –увеличава апетита. Доказано е, че след аперитив сме склонни да изядем значително по-големи порции, които се трупат точно там, където не искаш. Наблюдавана е и тенденцията, че мъжете са склонни да хапват и пийват, докато дамите – доста по-мъдро – отказват яденето, ако са с чаша.

Грижи се за нивата на тестостерон!

Алкохолът намалява значително тестостерона! Дори и да е по-висок при мъжете, той присъства и в женската хормонална система и играе важна роля за физическите възможности, особено за силата. Техния спад влияе отрицателно върху настроението, либидото и мускулната маса. Така, че хем няма да успееш да се надскочиш на лежанка, хем ще си унил.

Самообвинението е по-вредно дори от алкохола!

Ако си решил да се натаралянкаш (надяваме се да е умно, с мярка и в добра компания) – не се чувствай виновен след това. Няма нужда да си мислиш за фитнес залата всеки път, когато посягаш към питието си. Приеми, че и алкохолът си има достойнства, но те изпъкват по-силно, ако пиеш по-рядко.

Наздраве!

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.