яну 31, 2012
admin
Коментарите са изключени

СЕДЕМ ФИТНЕС МИТА!

Разговорите във фитнеса – между сериите – раждат какви ли не глупости, които после се предават “като някой ек, от урва на урва и от век на век”, както е казал поета. Истината често обаче е съвсем различна и тук са някой от най-популярните градски джим легенди.

Тренировките ще спрат лошите хранителни навици!

Това е широко разпространено, но за съжаление е мит. Не можеш да тренираш и да се тъпчеш с боклуци. Твоето хранене трябва да бъде под контрол. Около 80% от начина, по който изглеждаш, е базиран на диета. Това е една игра с калориите, в която хората често надценяват количеството храна, която могат да изгорят в едночасова сесия. Седни и изчисли правилно (изисква се проста математика) калориите, които поемаш и изразходваш.

Тренирам само за тонус!

Това е най-честото оправдание при дамите – „искам само да се тонизирам!”  И е абсолютна грешка. Ти можеш да изгаряш мазнини! Мускулите ти така или иначе се тонизират, но често това остава невидимо, защото е покрито със слой мазнина. Първото и задължително нещо е да фиксираш диетата си, да определиш проблемните зони и да започнеш да натоварваш именно тях.

Има специални упражнения само за жени!

Независимо какво пишат разни книги за отношенията между половете, когато става въпрос за фитнес, мъжете и жените са от една и съща планета. И двата пола имат една и съща структура на тялото, но различен хормонален състав, което може да означава разликата в силата на мускула, но не и че те трябва да се натоварват по различен начин. Мъжете са склонни да се фокусират върху корема, гърдите и ръцете, с жените върху таза и краката. Така всеки забравя половината от тялото си.

Жените трябва да вдигат по-леки тежести, но с повече повторения!

Този мит е особено често срещан, тъй като жените се притесняват да не придобият масивна фигура, ако вдигат по-тежко. Без помощта на химия жените не могат постигнат някакъв извънреден растеж на мускулите, тъй като тестостеронът им е по-нисък. Да вдигаш обаче 2-3 килограмови дамски гирички не работи въобще, защото натоварването на мускулите е твърде слабо. По-добре направи 6-8 повторения с тегло, което наистина може да те предизвика.

Само кардио упражненията топят мазнини!

Тялото е много сложно устроено, за да може да съществува такова твърдение. Не изгаряш мазнини само докато спиш. Ако тренировката ти е комбинация от ниска и висока интензивност, тя ще има най-добри резултати.

Гориш повече мазнини на празен стомах!

Въпреки, че технически може и да е вярно, това е грешен подход. Тренировката на гладно изгаря повече мускули, което противоречи на всяка диета за сваляне на мазнини. Освен всички, поради липса на хранителни вещества, едва ли ще дадеш най-доброто от себе си.

Яж само белтъка на яйцето!

Жълтъците били ужасни за твоя холестерол? Истината е, че яйцата едва ли ще нарушат  холестеролния ти баланс, освен ако не са пържени в масло и сервирани с бекон. В действителност проучванията твърдят, че мазнините в жълтъците помагат за намаляване на лошия холестерол. Жълтъкът съдържа по-голямата част от витамините и минералите в яйцето, плюс половината от протеина. Ако закусваш само с белтъци, без мазнини, това ще доведе до скок на инсулина и зверски глад през деня.

Източник Forbes.com

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.