май 30, 2012
admin
Коментарите са изключени

Още една вреда от белия хляб

Според резултатите от ново проучване, редовната консумация на бял хляб удвоява риска от сърдечни заболявания.

Още от деца повечето от нас са свикнали да си похапват от белия  хляб и тестените изделия. На всички им е било много вкусно да си хапнат филийка със сладко, кифличка, палачинки, кексчета, торти…
Докато си похапва, никой не се и замисля за това, доколко е полезна такъв вид храна. Многобройни изследвания потвърждават факта за зависимостта между употребата на бял хляб и възникването на рак.

При постъпването на белия хляб в организма, както и на сладко, в кръвта бързо се освобождава захар. Системната употреба на хлебни изделия и сладко води до повишаване нивото на кръвната захар, затова има риск при жените от поява на рак на гърдата, а при мъжете  – на рак на простатата.


Хранителен режим, богат на бял хляб и тестени изделия, може да удвои риска от сърдечни заболявания, пише британското издание “Дейли Телеграф“.
Диета, съдържаща голямо количество бях хляб, увеличава опасността от проблеми със сърцето, показва ново проучване. В изследването взели участие над 47 000 души, на които учените измерили т.нар. среден гликемичен индекс (ГИ).  ГИ е показател,  който определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна.  Храните с високо съдържание на ГИ включват бял хляб, ориз, макаронени изделия, както и закуски от типа на корнфлейкс. Резултатите показали, че особено при жените, храните с висок ГИ, увеличават с 2,24 пъти повече риска от развитие на сърдечни проблеми.

Всички полезни съставки остават в изчистената част на брашното. Тези съставки, когато навлязат в стомаха, поемат влагата и така способстват за придвижването на преварената маса по хранопровода, като така прочистват организма.
Алтернатива се явява полезното пълнозърнесто или ръжено хлебче. Може да се купи от всеки магазин или да се приготви у дома, но без да се използва мая и маргарин.

В състава на ръженото брашно влизат аминокиселината лизин, магнезий, цинк, желязо, калий и други полезни съставки. Употребата на ръжен хляб помага за понижаване на холестерола в кръвта, подобрява обмяната на веществата и работата на сърцето, помага за предотвратяване на редица заболявания, включително и онкологични.
На конгрес, посветен на вегетарианското хранене, е бил представен доклад, който твърдял, че хлябът е смъртоносен продукт  за здравето на хората.
Набухвайки от стомашните сокове, той окислява вътрешната среда на организма, превръща се в глетави буци, които полепват по стените на стомаха и причиняват непроходимост.
Скорошни изследвания са открили връзка между приема на хляб и увеличаването на риска от ракови заболявания. Резултатите показали, че при хората, които приемат по пет филии бял хляб дневно, риска от раково заболяване е почти двоен.

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.