май 18, 2012
admin
Коментарите са изключени

Парна баня и през лятото

Банята е известна от дълбока древност за провеждане на хигиенни и лечебни процедури. В продължение на векове са правени различни видове бани, които преследват една и съща цел – закаляване и укрепване на здравето.

В Русия подобни бани са известни от стари времена. По цяла Русия по брегове на реки и езера са строили парни бани. В миналото Руската парна баня е представлявала селска изба, в коята са разположени две стаи :

1. Стая за събличане; (комната отдыха)
2. Стая за парни процедури и къпане, (парилка).


Банята оказва благоприятно влияние на душевно състояние :
Сваля нервното напрежение, стресове,преумора ,предпазва от простудни заболявания, изчиства кожата. В парилката потта заедно с горещия въздух изчистват от порите на кожата мръсотии, умъртвени клетки, създава условия за замяна с нови. Болестотворните микроби загиват при висока температура.
Рязкото изменение на температурата при парене и след това с прохладна вода увеличава по бързото снабдяване на кожата с кръвни телца и стимулира дейността на кръвообращението.

Банята – това е средство за отслабване.

Банята лекува. По време на епидемии от грип е установено че при регулярно посещение на подобна баня риска да се разболееш е 4 пъти по-малък, което е свързано със закаляването на организма и се придобива имунитет против простудни и инфекциозни заболявания.

Банята е полезна за хора страдащи от ревматизъм, радикулит, професионални заболявания на опорнодвигателния апарат. В горещата баня старателно се разпарва болното място, стави, мускули, увеличава се тяхната подвижност и спадат болките.
Лекарите специално използват горещи бани за лекуване на пациенти с болни бъбреци.
Парната баня помага за лекуване и на захарен диабет тъй кото изкарва захар от организма, нормализира теглото.
Достатъчно е да се попарите добре, да се изпотите както трябва и ако сте се простудили в начален стадий – забравете за болести.
Особено полезна е парилката като се насити с аромата на брезова метла дъбова, липова и други.
Банята усилва кръвоснабдяването на органите, увеличава дейноста на сърцето и дробовете, активизира обмяната на веществата. След баня се приповдига настроението, нервната система се уравновесява нормализира.и изчезва физическата умора, подобрява се апетита.

Всичко това дава усещане за бодрост, лекота на движение, тъй като е достъпна и полезна за всички.

Ще ти кажем няколко основни правила при паренето:

- да не се бърза – най голямото удоволствие от банята е, когато без да се бърза се правят няколко посещения в парилката с кратки интервали на почивка;

накрая задължително е нужна продължителна почивка;

- да се избягва паренето при лошо здравословно състояние ;

- да не се влиза в банята веднага след обилно хранене, а също в нетрезво състояние;

- да се свалят предварително всички украшения от тялото: часовник, очила, обици, синджирче;

- да не се пуши и по малко да се движите;

- да не се поливат камъните по време на първото посещение в парилката;

- да се почива след банята не помалко от 20 минути и през това време да се вземе душ;

- и на края най важното!!! – да не се изтривате с хавлия, а да оставите тялото само да изсъхне тъй като въздухът след подобна баня изсушава кожата.

Паренето в банята може да става не порано от 1 час след приемане на храна. В никакъв случай не трябва да се пият и много течности, още повече алкохол, но не трябва да се влиза в банята и на гладен стомах.
Брезовата или дъбовата метличка отначало се разпалва в съда с гореща вода около 40-50 сек.след това леко се изтръсква за да падне излишното количество вода и е готова за парни процедури.
Водата, в която е натопена метличката не трябва да се изхвъля, с нея най-накрая се поливате като в никакъв случай след това не трябва да си миете главата и тялото със сапун.
Преди началото на парни процедури е необходимо да вземете душ, да се изтриете с кърпа и тогава се влиза в парилката.
Лежанките в парилката могат да бъдат много нагрети, за това със себе си взимайте чаршафи, хавлии или нещо подобно. Те се разстилат на горната лежанка и се ляга върху тях по гръб, като краката се вдигат нагоре на подставка предназначена за това.
Нормалното време за пребиваване в парилката при t 90°C и влажност на въздуха 10% е 10 мин,като след това се излиза и се прави почивка от 10-15 мин.
След 2-3 посещения се приема студен душ или се плува в басейн със студена вода и на края се почива в стаята в легнало положение.
При второ влизане в парилката, за да се парите взимате метличка. За да усилите парата в добре загрятата баня трябва да плискате гореща вода върху силно нагретите камъни, които са в печката.

Влажната метличка се вдига нагоре и се задържа няколко секунди под тавана на банята като леко се разклаща.
След излизане от банята метличката се взима със себе си,защото от горещия въздух бързо увяхва. Ако случайно метличката поизсъхне задължително да я пуснете в гореща водаза няколко секунди.
Задължителното условие за да не ви пари по ръцете и главата е банята се влиза с шапка и ръкавици, желателно от вълнен плат. Ние можем да ви предложим специални за банята.
Паренто с метлички е желателно да се извършва от двама. Този който го парят ляга по корем върху хавлия, кърпа или чаршаф и се отпуска, метличките действат като махало, като подават горещ въздух на петите от там с постепенно разтръскване се приминава нагоре към горните чести на тялото – гърба, раменете докато не се появят първите капки на изпотяване- признак на равномерно и правилно провеждане на парните процедури. След това се обръщате по гръб и парене продължава по същите правила.
При второто влизане в парилката може да си позволите тупане с метличката като се съобразявате с създадената температура в момента,колкото е по висока-ударите са по слаби и обратно.
След излизане от парилката се взима хладен душ и се отпускате върху удобна пейка или канапе.
В парилката трябва де се диша с отворена уста.
Последователните посещения в парилката зависятот самочувствието при което нормално е да се правят 2,3 посещения с продолжителност от 10-15 мин. и време на почивка 10 мин.
Ако почувствате тежест, затруднено дишане, главозамайване, сърцебиение трябва да прекратите паренето и да излезете в стаята за почивка.
При трето посещение на парилката се дава по възножност по-голямо количество пара,като тук е паренето е по чевръсто, а времетраенето по кратко – около 5 мин. Така при необходимост тялото се загрява достатъчно добре и способства за провеждането на такива процедури като плуване в студен басейн, скачене в пряспа със сняг и др.
При тези обстоятелства нагрятото тяло е защитено от простудадаже в минусови температури.
След банята силно се усеща жаждата . Утолява се жаждата с квас (руска национална напитка), лимонада, минерална вода или бира.
А този който иска да се избави от излишните килограми след банята трябва да се въздържа от употреба на напитки в продължение на 2 часа.

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.