юли 10, 2012
admin
Коментарите са изключени

Ползите от екстремните спортове

Сигурно сте забелязали двата големи транспаранта със снимки на екстремни спортове, когато сте слизали на долния етаж на GALERIA fitness&spa. Тъй като не сме безразлични към спортовете на адреналина, дойде крайно време да драснем някой и друг ред за тях.

Подготвяйки тази тема, разбира се, разгледахме какво се пише в другите сайтове по въпроса. Хубавото е, че явно ще сме пионери в повдигането на този въпрос в български сайт, но лошото е, че явно никой не мисли за екстремните спортове като за нещо полезно. Състедоточавайки се върху отрицателните страни на тези спортове, забравяме, че съществуват не малко положителни такива.

Като кажем думата „екстремен“ веднага в съзнанието ни изниква и думата „адреналин“. Неразривно свързани, тези две думи са причината много хора да се пристрастяват към тези спортове. Въпреки лошото име на адреналина (епинефрин) като хормон на стреса, той не е лошо нещо, все пак самия организъм го произвежда.
Ще разделиме ползите от екстремните спортове на две, спрямо това на което влияят, а именно умствените способности и физическите такива.

Основна харектеристика на повечето спортове на адреналина е скоростта, понякога неспособен да контролираш тази величина, ти се озоваваш в ситуация , в която всичките ти сетива трябва да вземат роля. Тъй като 95 % от възприятията ни идват от зрението, то е най-натовареното в случая. При високите скорости всичко преминава покрай теб толкова бързо, че надали си мислиш, че може да се възприеме всичко от видяното, обаче това не е вярно. При екстремните тренировки концентрацията принудително се повишава, от което идва подобрението на следните качества необходими за справяне със ситуацията :

- Бързина на възприятието
- Бързина на зрението (фокусиране и разфокусиране)
- Пространствена ориентация
- Координация на тялото
- Съобразителност
- Бързо вземане на решения

Разбира се, всички тези качества не се подобряват като с магическа пръчица, веднага след започването на спорта. Нужно е време да се оформят и утвърдят. Но едно е сигурно подобряването на тези качества има изражение и в ежедневието. Освен явното подобрение на физическите способности не само по насока на координацията, а и на силата и издържливостта, и бързината на умствените съждения, чрез тези спортове се намалява страха.

Придобиването на смелост влияе на увереността ни, и ни дава вярата, че след като сме се справили с това, ще можем да се справим с всичко.

Освен това повечето екстремни спортове се практикуват сред природата, което гарантира невероятно красиви гледки.

Ще завършим с един цитат на Джош Хайндс:

„Започни новия ден с вяра в мечтите си. Без съмнение ти си тук, за да правиш невероятни неща“

П.П. Моля не забравяйте, че за практикуването на екстремни спортове е нужна специална предпазна екпипровка и добър инструктор!

Ето и едно вдъхновяващо клипче

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.