юли 31, 2012
admin
Коментарите са изключени

Защо да ядем плодовете с обелките?

Съществуват главно две основни причини, поради които повечето хора не ядат плодовете с обелките. Първата е, за да се предпазят от възможното поглъщане на вредни вещества, които може да попаднат върху повърхността на плода при обработката със защитни препарати на дърветата , а втората е , че просто не харесват обелките.
Ние обаче ще ви дадем една, но напълно достатъчна причина, поради която да ядете плодовете с обелките и тя се нарича АНТИОКСИДАНТИ.

Антиоксидантите са група витамини, минерали и ензими, които неутрализират свободните радикали в тялото преди последните да окажат разрушителните си ефекти. Свободните радикали увреждат клетките, нарушават действието на имунната система и водят до развитие на много дегенеративни заболявания. Те се образуват в клетките под действие на радиация, различни вещества, замърсяване, дим, медикаменти, алкохол, пестициди и в много метаболитни процеси. Лошият хранителен режим също води до образуване на свободни радикали.

Антиоксидантите отдават електрон на свободните радикали и ги превръщат в безвредни молекули. Това предпазва клетките от окислителното увреждане, което води до стареене и различни болести.

Вероятно сте чували за ресвератрол, чудодейния антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето и който е свързан с понижаване на риска от сърдечни заболявания и удължаване на живота. За разлика от други антиоксиданти, като антоцианините, които дават на боровинките техния специфичен цвят, растенията произвеждат ресвератрол, само като отговор на гъбична или бактериална атака. Точно така – ресвератролът e естествен антибиотик и фунгицид, който е синтезиран интелигентно от гроздовото растение (лозата), за да преживее биологична атака!

Лутеина е антиоксидант , който защитава очните клетки от излагане на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи и се съдържа в обелките на банана. Освен лутеина в банана се съдържат и други амино-киселини, които помагат на мозъка да секретира повече серотонин (хормона на щастието).

Флавоноидите са антиоксиданти, които освен основната си антиоксидантна защита , също така предпазват тъканите от увреждания, свързани с прекалено секретиране на хистамин (освобождаващ се при алергия и възпалителни процеси). Те се съдържат в кората на червените ябълки, гроздето, кивито и цитрусовите плодове.

Аскорбиновата киселина, или познатото на всички ни Витамин С , както повечето киселини има антиоксидантно действие. То се съдържа в почти всички полодове, разбира се в най-големи количества в касиса, кивито, лимона и портокала, а наличието му в корите на плодовете е в пъти по-голямо отколкото в самия плод.

Феруловата киселина се съдържа в обвивките на ябълките, артишока, портокалите и ананаса.

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.