окт 31, 2012
admin
Коментарите са изключени

Хелоуин

По традиция на празника се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат „цел“ на техните игри.

Това е най-краткото и популярно описание на празника Хелоуин. Но какви са корените на този празник и защо в същност се празнува ?

Хелоуин обединява два празника, келтската нова година Самхайн и християнския празник Вси Светии.
Древните келти празнували своята Нова година – Самхайн (Samhain) в края на октомври, когато прибирали последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят.
За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Samhain. В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween (Хелоуин) както се нарича в САЩ и до днес.

Интесено е, че по същото време в Латинска Америка и Испания, началото на ноември е известно като Los Dias de los Muertos – Ден на мъртвите. 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастните. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

Като четем тези редове няма как да не намерим сходството с нашите български кукерски празници и празникa на Задушница.

От следното се вижда, че за да празнуваш, който и да е от тези празници трябва определено да вярваш в духове и в задгробния живот.
Ако ли не вярвате в поверията за злите духове, пак не е проблем да го празнувате, защото Хелоуин си остава една много весела вечер и най-масовия маскен бал в пределите на България. И в същност е единствената вечер, в която можеш да се разхождаш облечен като зомби и да не биеш много на очи. Тъй че ако искате да се разходите за известно време шантаво облечени по улиците определено Хелоуин е денят.

Comments are closed.

За нас

Блогът на GALERIA Fitness & Spa е създаден през юли 2011. В него се забавляваме да споделяме всякаква информация около здравословния ни център. Публикуваме и съвети, новини, коментари, които ще ти помогнат да живееш по-смислено и щастливо.